Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
GONDOLATOK a hazai helyzetről
  2007-02-17 14:24:31, szombat
 
  Navracsics: Nincs reális esély arra, hogy megbukjon a kormány
2007. február 17., szombat 11:41


A Fidesz frakcióvezetője nem lát reális esélyt arra, hogy 2010 előtt előrehozott választások legyenek. Navracsics Tibor az Inforádióban úgy vélte, arra sem lát lehetőséget, hogy Gyurcsány Ferenc megbukjon a következő országgyűlési választások előtt.

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP és az SZDSZ sokszor a demokráciában szokatlan eszközöket is megragad azért, hogy minél tovább életben tartsa a jelenlegi kormányt.

Példaként említette, hogy a Kossuth téri kordonbontás után rögtön nemzetbiztonsági kockázattal indokolták a kerítés létjogosultságát. Navracsics Tibor gyanúsnak tartja azt is, hogy a kormány felfegyverkezett emberekről beszélt, majd valakik rálőttek a Teve utca rendőrpalotára.

MR






IDEJE VAN A SZÓLÁSNAK!

I.

1956 december 28-án tette közzé a Magyar Írók Szövetsége a "Gond és Hitvallás" című nyilatkozatát. A nevezetes, fél évszázados évforduló mellett a mai véleményformáló értelmiség - legyenek '56 akár méltó, akár méltatlan örökösei - szó nélkül elment. Az elődök bátorságából erőt merítve, a társadalmunkat napjainkban fenyegető veszélyek láttán, s az Írás intő szavára hallgatva - "Ideje van a hallgatásnak és ideje a szólásnak"1 - viszont úgy érzem, hogy most nem hallgathatok. Műfaját tekintve megszólalásom számvetés. Hogyan jutottunk idáig, a rendszerváltás után tizenhét évvel, amikor ismét "álmodik a nyomor", és a magyar társadalmat egyre feszültebb légkör, bénító kiábrándultság, sebzett indulatoskodás jellemzi? Ezekre a kérdésekre keresem a választ, s a magam, és korábbi harcostársaim felelősségét.

A legelső feladat annak kimondása, hogy: nem ezt akartuk! Be kell látnunk, hogy a rendszerátalakulás eddigi teljesítménye - a rövid periódusú részeredmények ellenére - lesújtó. Az öt éve meghirdetett "jóléti rendszerváltás" programja megbukott. Az életszínvonal csökken. Kísérő jelenségei (a teljesség igénye nélkül): a kirívó vagyoni egyenlőtlenségek, a korrupció terjedése. A gazdasági hatalom egyre kevesebbek kezében összpontosul. A magyar áru kiszorul a magyar piacról. A tömegközlekedés, a mezőgazdaság, a közoktatás, az egészségügy helyzete kaotikus. A munka értéke devalválódik, egyre többen tengődnek segélyekből, a munkanélküliség riasztó méreteket ölt. A társadalom elöregedése, a demográfiai helyzet katasztrofális folyamatokat és jövőt vetít előre.

A társadalom összetartó ereje gyengül, amely meg tudná akadályozni az előző nemzedékek szorgos munkája által hozott értékek széthordását. A szabad rablás, a másik ember becsapása a rendszerváltás szinonimájává kezd válni. A közösségi vagyon - kevés kivételtől eltekintve - ebek harmincadjára jutott. Nagy része egyszerűen eltűnt, az állam pedig tehetetlenül vergődik az adósságokban. Tekintélye és intézményei súlyos rombolásoknak van kitéve. Jelenlegi vezetői hatalmuk megtartása érdekében, a demokrácia szellemét és betűjét megcsúfolva, önző politikai előnyökért megtévesztették a társadalmat - mindezt be is vallották. Így alakulhatott ki az a helyzet, amelyet legtalálóbban a közmondássá vált bibliai példázat fejez ki: ha vak vezet világtalant, mindketten a verembe esnek.


II.

Az 1990-es évek elején még voltak - a társadalom nagy többsége által támogatott - közös célok: többek között a szociális piacgazdaságra való átállás, az ország csatlakozása a nyugati védelmi és gazdasági rendszerekhez, a határon túl élő magyarok sorsának jobbra fordulásáért érzett közös felelősség, az ország természeti kincseinek, szépségeinek ésszerű kiaknázása és védelme stb. Sajnálatos, hogy éppen a határokon átívelő nemzeti összetartás kérdésében polarizálódtak az ellentétek a legvégzetesebben. A 2004. december 5-i népszavazás kudarca mutatta meg a legjobban, hogy - az európai integráció adta lehetőségeket figyelmen kívül hagyva -az anyagi önzés a nemzeti szolidaritást is háttérbe szoríthatja.

A társadalom az elmúlt tizenhét évet állandó lélektani háborúként volt kénytelen elviselni. Lélektani háborút pedig rendszerint az értelmiség különböző csoportjai vívnak egymással. Az ő kezükben vannak azok az eszközök - mindenek előtt a média lehetőségei - amelyekkel csatáikat megvívhatják. Tanulságos ebből a szempontból az úgynevezett ügynöktörvény másfél évtizedes kudarc-sorozata.

1990-ben társadalmi méretű tömegigény nem mutatkozott az ügynökkérdés tisztázására. Ezt a körülményt az "ancien régime" emberei kiváló érzékkel jól ki is használták. A korábbi hatalom képviselői, különösen a sajtóra specializálódott csoportjai, a rabtartók és a beszervezők, a 1990-es évek elején boszorkányüldözés rémével riogatták a társadalmat és szabotálták az igazságtételt.

Egy bő évtized után fordult a kocka. A régi nomenklatúra támadásba ment át. Szigorúan titkos ügynökből nemzeti hőst lehetett faragni, aki Moszkvával szemben védte a magyar érdekeket, a régebbi középosztály megzsarolt tagjait pedig bűnbakokká lehetett kiáltani. S ez a színjáték játszódik le immár másfél évtizede egyes ügyek elaltatásával, vagy időnként egy-egy kiragadott személy pellengérre állításával, de sohasem az igazság feltárásának, az ördögi gépezet, és annak működése bemutatásának a szándékával.

Napjainkban a teljes elvtelenség korszaka dívik. Akik húsz évvel ezelőtt még ki merték mondani, hogy az államadósság növekedése miatt az ország a lejtőre jutott - tisztelet a kivételnek -, az állam újabb eladósodásáról most hallgattak. Sőt, úton-útfélen hangoztatták, hogy a gazdaság jól teljesít, "dübörög". A nagy ködösítés - a konvergencia-program elfogadása ellenére - tovább folytatódik, a bizonyítvány újabb magyarázgatásával, szerecsenmosdatással együtt.

Ehhez a gátlástalan hatalmi arroganciához új erkölcsi mércét "az igazság nem minden részletének a kimondása", vagy "a valóság nem teljes feltárása" "teóriáját" is kellett kitalálni. A rendszerváltás felemásságának a válsága, a ferdítések, az ide-oda történő hazudozások miatti legitimációs krízis jelei már korábban látszottak, de mára a mindennapok részeivé váltak. S ezért a válságért az értelmiség (ki kisebb, ki nagyobb mértékben) rendkívüli módon felelős.


III.

Itt kell szólnom a magam és mindazok felelősségéről is, akik 1990-94, illetve 1998-2002 között részt vettek az ország kormányzásában. Hol és mikor lett volna reális lehetőség jobb politika megvalósítására?
Ilyen terület lehetett volna a médiaviszonyok átalakítása, a demokratikus társadalmakra jellemző plurális, kiegyensúlyozott médiastruktúra létrehozása, még a rendszerváltás hajnalán. 1989 nyarán, a közjogi, politikai megállapodások keretében kellett volna ezt a kérdést is rendezni, mert később - kétharmados törvényről lévén szó - erre jogi lehetőség már nem volt. A későbbi, a társadalmi folyamatokra gyakorolt rendkívül negatív hatását (s most politikai elvbarátaim nevében is szólok), nem ismertük fel a maga idejében és teljes nagyságában. Sajnáljuk.

A rendszerváltás felemássága az új személyek kiválasztásában is megmutatkozott. A legtehetségesebbek vagy legélelmesebbek a magánszférában találtak maguknak jól jövedelmező posztokat.

Helyükre gyakran szerény képességű emberek kerültek. Minden kormányváltozás indokolatlan és nagyarányú személycserékkel járt együtt, azért mert a vezetői posztok betöltésében elsősorban nem a rátermettség, hanem a párthűség lett a legfőbb szempont.

A főváros és a vidék közötti aránytalanság felszámolása helyett - egy-két kiemelkedő vidéki nagyvárost leszámítva - nőtt a különbség. A vidéki kulturális és tudományos intézményi hálózatnak a jelenlegi állapotoknál sokkal korszerűbb kiépítésére lett volna szükség. Kulturális felemelkedés és területfejlesztés nem kapcsolódott szerves módon egymásba. A mezőgazdaságból élők helyzete évről-évre nehezedett. Ennek egyik oka az Európai Unió versenyelőnye volt, de az agrártárca hazai vezetése sem állt sok esetben hivatása magaslatán.
A felsoroltak (a példák száma növelhető) csak részben adnak feleletet a társadalmi kohézió gyengülésére, s nem nyújtanak magyarázatot arra, hogy miért lehet oly eredményesen másokat - egész közösségeket - rászedni, fondorlattal megkárosítani. A valódi ok másban keresendő. Az erkölcsi mélyrepülés a kimondott hamis szó polgárjogra emelése, elfogadottá válása miatt következett be.

Noha látszatra az állami adminisztráció így vagy úgy, de működik, a magyar demokrácia intézményei tagoltságát illetően magas szintűnek tekinthető, az ellenőrzési mechanizmusok mégsem működnek megfelelően. Okai: a végrehajtó hatalomtól független ellenőrzési szervek jogosítványai gyengék, a visszaélések is csak nagyon kevés esetben válnak nyilvánvalóvá. Szankciók alkalmazására pedig csak egészen kivételes esetekben kerül sor. Ugyan mennyit érhet az a demokrácia, amelyben éppen az ellenőrzési funkciók nem működnek megfelelően?


IV.

Az itt leírtakból következik, és ki kell mondani, hogy a magyar demokrácia - parlamentáris intézményi keretei ellenére - látszatdemokrácia. A helyzet fonákságát mutatja, hogy ezt az igazságot csak magányos szemlélők mondhatják ki, akiknek retorzióktól (már) nem kell tartaniuk, akiknek már nem árt, ha rájuk sütik a szégyenbélyeget: szélsőséges! Ez a fajta kiátkozás nagyon is beszédes, és szoros összhangban áll Illyés Gyula "Egy mondat a zsarnokságról" című verse utolsó soraival.2 Az új típusú szellemi zsarnokság, a látszatdemokrácia felkent papjai mondják meg, hogy kik voltunk és vagyunk. Mennyit érünk. Ők a hivatásos és megfellebbezhetetlen minősítők. Úgy manipulálják a közvéleményt, hogy még haló porunkkal is nekik (a szellemi zsarnokság korifeusainak) kelljen szolgálnunk.

A mögöttünk hagyott öt választási ciklus egyik legkiábrándítóbb jelensége az úgynevezett "szélsőjobboldali veszéllyel" való állandó riogatás volt, és az ultimátumszerű szüntelen felszólítás az attól való elhatárolódásra. A nyugati demokráciákban is bevett gyakorlat, hogy egyes baloldali pártok titokban a szélsőjobboldali erőket támogatják, azért hogy a jobboldalt megosszák, s így jussanak hatalomra. (Az ilyen és hasonló esetek ellenkezője is előfordul.) A fiatal demokráciákban ez a fajta manőver azért életveszélyes, mert addig kiáltanak farkast, amíg az valóban fel nem tűnik. Tanulságos, hogy az Antall-kormány első öt hónapjában e téren hány provokáció történt, A "Kéri Kálmán-ügy", a "Hanákné-ügy", a "hordó-ügy". "Katolikusok jobbra, zsidók balra", (Ferge Zsuzsa interjúja a 168 órának, stb.), amelyek a későbbiek folyamán teljesen jelentéktelen eseményeknek bizonyultak (ki emlékezik már rájuk?) de arra alkalmasak voltak, hogy a bizalmatlanság légkörét terjesszék, s mérgezzék a közéletet.

E riogatás egyik csúcspontja a "Bácsfi Diana-ügy" volt, amikor a "főszereplő", egy közönséges pszichiátriai problémákkal megterhelt nőszemély felbukkanása következtében a baloldal ezreket mozgósított az utcán (akkor az utcai politizálás elfogadott és üdvözlendő volt), azért hogy elítéljék a "nyilas veszélyt". A parlamentben baloldali képviselők felszólították a FIDESZ-t, hogy határolódjanak el a nyilasoktól és ítéljék el őket. (Lélektani szempontból is nagyon tanulságos a parlamenti napló ide vonatkozó lapjait tanulmányozni.) Alapvető, elvi kérdés, hogy a tudatos provokációval szemben mi a hatásos ellenszer: az érdemi reagálás, a téma "megvitatása", "kibeszélése", vagy a határozott tiltakozás? Esete válogatja.

A rendszerváltás óta eltelt időszak tényekkel bizonyítható tanulsága, hogy szélsőjobboldali, marginális csoportok (Szabó Albert és köre, a Vér és Becsület tömörülés tagjai) akkor grasszáltak a pesti utcán, amikor a baloldal volt hatalmon, a FIDESZ kormányzása idején ezt büntetlenül nem tehették meg. (E tények fényében - és a jelenlegi helyzetben - még egyértelműbbé válik mindannyiunk közös érdeke: az egyre durvuló verbális szélsőséges megnyilvánulásokat is határozottan el kell ítélni.)

A részrehajló véleményformálás tipikus esete az úgynevezett "turul ügy" kezelése. Amikor Göncz Árpád megkoszorúzta a Bánhida-Tatabányai turul emlékművet, akkor senkinek sem jutott eszébe az államfői koszorúzás ellen tiltakozni. A Nemzetbiztonsági Hivatal jelvényén ott a turulmadár, tiltakozás nem volt eltávolítása érdekében. Ellenben, ha egy önkormányzat turulszobrot állított fel, akkor az már a szélsőjobboldallal való kokettálásnak minősült.

A beteges és eltorzult közélet tipikus jele, ha a közéleti vita majd ezer esztendős szimbólumok használata miatt mérgesedik el, s válik már-már nevetségessé, kabarétréfák témájává. Ebbe a kategóriába sorolandó az árpádsávos zászló miatt felkorbácsolt indulatok túlfűtött és groteszk megnyilvánulása is.

Tény, hogy az eredeti árpádsávos zászló (s nem annak nyilas változata) történelmi zászlóink egyike, amely előtt a közhatalmat gyakorlók - baloldaliak, jobboldaliak egyaránt - esküt tesznek, tehát nincs szó önkényuralmi jelképről, amelyet be kellene tiltani. Az is tény, hogy annak stilizált karszalag-változatát, közepén a nyilaskeresztes jelvénnyel Szálasi hívei, mint magyarosított náci jelképet használták, miközben százezrek halálba küldésében segédkeztek. Harmadik tény, hogy nincs a világon olyan nemzeti (vagy vallási) szimbólum, amelynek égisze alatt ártatlan embereket ne gyilkoltak volna meg, de ettől még használatosak.

Nem bölcs dolog embertelen eszmerendszerek ellen a szimbólumok szintjén polémiába keveredni. Az emberek tudatát mérgező veszélyes (tév)eszmékkel szemben a józan ész, az érvelés eszközeit kell bevetni. A bölcsességnek viszont van egy másik ismérve is, mégpedig a belátás és az önmérséklet erényének a gyakorlása. A társadalom azon tagjaira való tekintettel, akikben egyes zászlók, jelvények félelmet vagy megütközést keltenek, azok viselését, használatát illő kerülni. Mindenkinek csak ajánlani tudom e nemes erény szüntelen gyakorlását.


V.

Hogyan lehet kijutni abból a szellemi és morális zsákutcából, ahová kerültünk? Többek között nemet kell mondani mindarra, ami cinkosság, cinikus összekacsintás vezetők és vezetettek között. Ez utóbbi a pártállami (kádári) idők maradványa.

A leghatározottabban el kell ítélni a nemzeti önbecsülésünket sértő, megalázó és gyalázó megnyilvánulásokat. Nincs helye annak a közéletben, aki az országot (és népét) becsmérli, cédának tekinti, és olyan alpári jelzővel illeti, amellyel a prostituáltakat szokás jellemezni. Minden országról, így a mi hazánkról is csak tisztelettudóan szabad beszélni, mint ahogyan irodalmunkban, népzenénkben neve említésre kerül ("Ó, én édes hazám, te jó Magyarország, Ki kereszténységnek viseled pajzsát"3, "Siralmas énnékem tetőled megválnom, áldott Magyarország, tőled eltávoznom"4, "Elindultam szép hazámból, Édes kis Magyarországról, Visszanéztem félutamból, Szememből a könny kicsordult" stb.).5
Újra kell kezdeni a bizalom szálainak szövését, ugyanakkor mindazt, ami csalárd, hitvány és az erőszakra épül, el kell utasítani. Érvényt kell szerezni annak a felismerésnek, hogy becstelenséggel alkudozni nem lehet.

Vissza kell szerezni az önbizalmunkat, a jövőbe vetett reményünket. Tapasztaljuk meg az önvizsgálat gyógyító erejét, Zrínyi Miklós tanítása szerint: "Csak jobbítsuk meg önmagunkat, szabjunk más rendet dolgainknak!"6
Végezetül ki kell mondani, hogy Magyarországot a rossz kormányzás juttatta válságba, ebből csak egy új kormány, egy új politika tudja kivezetni.

Fasang Árpád, korábbi UNESCO-nagykövet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felfegyverkezett, szélsőjobboldali, legkiábrándítóbb, egyenlőtlenségek, legvégzetesebben, specializálódott, létjogosultságát, nemzetbiztonsági, véleményformálás, kiegyensúlyozott, személycserékkel, kereszténységnek, eszmerendszerek, prostituáltakat, véleményformáló, önbecsülésünket, kormányváltozás, tisztelettudóan, legélelmesebbek, kiválasztásában, mezőgazdaságból, magyarországról, megvalósítására, becstelenséggel, munkanélküliség, elhatárolódásra, frakcióvezetője, megnyilvánulása, megtévesztették, tömegközlekedés, szégyenbélyeget, nyilaskeresztes, felszólították, katasztrofális, bizalmatlanság, magánszférában, következő országgyűlési, ellenzéki politikus, demokráciában szokatlan, jelenlegi kormányt, kerítés létjogosultságát, kormány felfegyverkezett, elődök bátorságából, társadalmunkat napjainkban, rendszerváltás után, magyar társadalmat, kérdésekre keresem, legelső feladat, rövid periódusú, életszínvonal csökken, teljesség igénye, kirívó vagyoni, Navracsics Tibor, Gyurcsány Ferenc, IDEJE VAN SZÓLÁSNAK, Magyar Írók Szövetsége, Európai Unió, Illyés Gyula, Kéri Kálmán-ügy, Ferge Zsuzsa, Bácsfi Diana-ügy, Szabó Albert, Amikor Göncz Árpád, Nemzetbiztonsági Hivatal, Zrínyi Miklós, Fasang Árpád,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Naplemente  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Irgalom és ítélet  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Szent György nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az idő elsodorja létezésünk  képre írva  Muratáj  Facebookon kaptam Krisztinától  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Jó éjszakát  Becsüld meg azt amid van,...  Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  A világnak égető szüksége van ...  Fodor Ákos költő,  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Gizike bar...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Emlék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  képre írva  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Maradék idő  Két tekintet van  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Föld napja április 22  Muratáj  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  György napra  A végzet az  Gaál Viktor gondolata  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden szülő a lényével nevel.  Gaál Viktor gondolata  Miért nem menti meg Jézus...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Búzaszentelés  Életművészet  Föld napja április 22  Muratáj  Az idő elsodorja létezésünk  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik... 
Bejegyzés Címkék
következő országgyűlési, ellenzéki politikus, demokráciában szokatlan, jelenlegi kormányt, kerítés létjogosultságát, kormány felfegyverkezett, elődök bátorságából, társadalmunkat napjainkban, rendszerváltás után, magyar társadalmat, kérdésekre keresem, legelső feladat, rövid periódusú, életszínvonal csökken, teljesség igénye, kirívó vagyoni, korrupció terjedése, gazdasági hatalom, magyar piacról, egészségügy helyzete, munka értéke, munkanélküliség riasztó, társadalom elöregedése, demográfiai helyzet, társadalom összetartó, előző nemzedékek, szabad rablás, másik ember, rendszerváltás szinonimájává, közösségi vagyon, állam pedig, demokrácia szellemét, közmondássá vált, verembe esnek, 1990-es évek, társadalom nagy, szociális piacgazdaságra, ország csatlakozása, nyugati védelmi, ország természeti, határokon átívelő, európai integráció, nemzeti szolidaritást, elmúlt tizenhét, értelmiség különböző, média lehetőségei, úgynevezett ügynöktörvény, ügynökkérdés tisztázására, korábbi hatalom, sajtóra specializálódott, régi nomenklatúra, magyar érdekeket, régebbi középosztály, színjáték játszódik, igazság feltárásának, ördögi gépezet, teljes elvtelenség, államadósság növekedése, lejtőre jutott, állam újabb, nagy ködösítés, bizonyítvány újabb, gátlástalan hatalmi, rendszerváltás felemásságának, ide-oda történő, mindennapok részeivé, ország kormányzásában, médiaviszonyok átalakítása, demokratikus társadalmakra, rendszerváltás hajnalán, társadalmi folyamatokra, maga idejében, rendszerváltás felemássága, magánszférában találtak, vezetői posztok, párthűség lett, legfőbb szempont, vidék közötti, vidéki kulturális, jelenlegi állapotoknál, mezőgazdaságból élők, agrártárca hazai, példák száma, társadalmi kohézió, erkölcsi mélyrepülés, kimondott hamis, állami adminisztráció, magyar demokrácia, ellenőrzési mechanizmusok, végrehajtó hatalomtól, ellenőrzési funkciók, helyzet fonákságát, igazságot csak, fajta kiátkozás, látszatdemokrácia felkent, szellemi zsarnokság, mögöttünk hagyott, ultimátumszerű szüntelen, attól való, nyugati demokráciákban, szélsőjobboldali erőket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5313
  • e Hét: 19543
  • e Hónap: 30654
  • e Év: 184150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.